Gemini-S en de reis naar Buitengewoon Bedum

Gepost op zondag 16 november 2014 door Tim de Bree

Gemini-S en de reis naar Buitengewoon BedumGemini-S en de reis naar Buitengewoon BedumGemini-S en de reis naar Buitengewoon Bedum

Dit weekend mochten wij afreizen naar het pittoreske Bedum. Op voorhand was er weinig bekend over dit plaatsje. Behalve dat het een plek in Noord Groningen is en de plaats waar Arjen Robben ooit zijn eerste stapjes op een voetbal veld zette…de rest is geschiedenis.

Daarom een kleine geografische en geschiedkundige uiteenzetting over dit plaatsje: Bedum (Gronings: Beem) is de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente in de provincie Groningen in Nederland. Naar eigen zeggen is het na Haren de beste woongemeente van Groningen. Het dorp ligt ongeveer 10 km ten noorden van de stad Groningen en is gelegen aan de spoorlijn Groningen - Delfzijl en aan het Boterdiep. Het dorp Bedum telde in 2013 8.565 inwoners.

Bedum is omstreeks de 10e eeuw ontstaan op twee lage wierden in het veenontginningsgebied. De legende van de heilige Walfridus van Bedum verhaalt hoe deze edelman omstreeks het jaar 1000 leiding gaf aan de ontginningsactiviteiten in de streek. De ontginners kwamen vermoedelijk uit de omgeving van Warffum en Middelstum-Kantens, waar het verkavelingspatroon zijn aanvang neemt. Daarnaast is ook het gebied van Sauwerdwold aan het kerspel Bedum toegevoegd.
De naam Bethdum wordt voor het eerst vermeld in 1214, als Olivier van Keulen hier oproept deel te nemen aan een kruistocht. Bedum is dan al een centrumplaats. De naam is wellicht ontstaan uit *Bedahem 'woonplaats van Beda'. Vanaf het einde van de 10e eeuw wordt ook een dorp Bedorouualda vermeld, dat is het wold van Bedum, waarvan de inwoners Bederawaldmanna worden genoemd. Het achtervoegsel -wolde duidt erop dat we te maken hebben met ontgonnen wildernis. Later splitsten de kerkdorpen Oostbedumerwolde en Ellerhuizen zich af. Rond 1475 was Astarabederwalda nog zelfstandig, ruim dertig jaar later niet meer. Wel bleef de school van dit dorp nog geruime tijd bestaan. De parochie van Ellerhuizen was al eerder samengegaan met het moederdorp. In de 16e eeuw werd verder een deel van Lutjewolde bij Bedum gevoegd.

Daarna is er echt niets meer te vinden over Bedum. Wij nemen aan dat er in het dorp ook daardwerkelijk niets noemenswaardigs meer is gebeurd, tot 23 januari 1984. Voor de fanatieke puzzelraars een kleine quiz. Wat is er zo bijzonder aan deze datum???

Maar genoeg over deze magnifieke plaats en zijn historie. De wedstrijd, en daarmee onze reis, begon vroeg. Tijdens de reis bewees Stefan met zijn Spotify-lijst opnieuw een veelzijdige jongen te zijn met uitstekend inlevingsvermogen in alle leden van het team. Met een goede mix van moderne muziek, golden oldies en feestknallers heeft hij iedereen prima kunnen entertainen. Voordat we het wisten waren we al in Bedum. We hadden zelfs even de angst dat de sporthal nog dicht zou zijn….

Dat bleek gelukkig niet het geval. De sporthal was, op het zwembad na, nog leeg. Er werd dus maar begonnen met wat inmiddels een traditie is geworden: het inspecteren en beoordelen van de theedoos van de plaatselijke kantine. In het juryrapport is te lezen dat het exemplaar van gisteren bijzonder mooi is vormgegeven en ook nog eens een buitengewoon gevarieerd aanbod heeft. Met een uitgebreid assortiment aan fruitthee, kruidenthee, oolong en natuurlijk rooibos duurde het lang voordat de keuzeheren eruit waren. Een echt genot voor de ware theedrinker. Onze score: een 7,5 en een eervolle vermelding voor de absolute klapper: Perenthee

Over de wedstrijd zelf kunnen we kort zijn. In een (uiteindelijk) sfeervolle sporthal werd het een verhaal van servicedruk. Wij konden deze de eerste set prima afleveren waardoor we deze eenvoudig wonnen. De andere 3 sets had Dio Bedum de betere servicedruk en wonnen zij deze sets eenvoudig. Met 3-1 blijven er terecht 4 punten in Bedum.

Na de wedstrijd hebben we in de kantine onder het genot van bier en bitterballen geprobeerd de spelregels van een 3-meter aanval en de essentiele en bepalende rol van die rare lijn midden in het veld geprobeerd uit te leggen aan Bas. Zelfs het, overigens uitstekend fluitende, arbitrale duo deed een duit in het zakje. We zullen in de volgende wedstrijd zien of hij het heeft begrepen…

Daarna bleef het nog lang gezellig in de kantine. Het ene verhaal uit het verleden was nog sterker dan het andere. Maar toen het uiteindelijk donker begon te worden zijn we toch maar weer teruggegaan naar Hilversum.

Volgende week hebben we in eigen huis weer een nieuwe kans om een mooie wedstrijd neer te zetten. Dit keer tegen een andere Groningse tegenstander: de koninklijke heren van Oranje Nassau.

En zorg ervoor dat je na de wedstrijd op tijd in de kantine bent, want dan volgt het antwoord op de vraag: wat is de relatie tussen Erik en een sleutel?

Tot volgende week!

PS: 23 januari 1984 is de geboorte van Arjen Robben.“SponsorKliks,

Vrienden van Gemini-S

 • Gargamel
 • Jenny
 • Elko's opa
 • Paul en Jeanette
 • Familie Macaco
 • Ingrid
 • Els en Wijbe
 • Ben en Margriet Hiemstra
 • Art van Iperen
 • Walter & Maria
 • Kafka
 • Opa van Anne
 • Lynne & Mike
 • Marianne Groeneveld
 • Anne
 • Emy en Huib Coppens
 • Willeke, scheids dames 4
Ook Vriend van Gemini-S worden?
Ook Sponsor worden?